Art: Klimt & Schiele - Eros and Psyche

Filmposter van Art: Klimt & Schiele - Eros and Psyche

1918. Nu het gebulder van de kanonnen van WOI uitdooft, komt in Wenen, het hart van Midden-Europa, een gouden tijdperk tot zijn einde. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk begint uit elkaar te vallen. In de nacht van 31 oktober sterft Egon Schiele thuis in bed, een van de 20 miljoen dodelijke gevallen van de Spaanse griep. Hij sterft terwijl hij het onzichtbare kwaad recht in het gezicht kijkt, en doet dat op de enige manier die hij kan: door het te schilderen. Hij is 28 jaar oud. Slechts een paar maanden daarvoor waren zijn werken tentoongesteld in de hoofdhal van de Wiener Secession: 19 olieverfschilderijen en 29 tekeningen. Zijn eerste succesvolle tentoonstelling, een eerbetoon aan een nieuwe visie op schilderkunst die de rusteloosheid en verlangens van de mens afbeeldt.
Een paar maanden eerder was zijn leraar en vriend Gustav Klimt overleden. Vanaf het begin van de eeuw had hij een heel nieuw kunstgevoel in het leven geroepen, uitgedragen door de door hem opgerichte groep: de Secession.

De documentairefilm Klimt & Schiele – Eros and Psyche vertelt uitvoerig over deze bijzondere periode: een magisch moment voor de kunst, literatuur en muziek, toen tal van nieuwe inzichten ontstonden, Freud de beweegredenen van de psyché ontdekte en vrouwen hun onafhankelijkheid begonnen op te eisen.

Ontdek Klimt ook bij Bozar: 

Het einde van WOI en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk betekende ook de revival van omvangrijke ontwikkelingen in de kunst. Politieke en economische verschuivingen brachten artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven op gang. In deze tentoonstelling bekijk je de Centraal-Europese gebieden in volle verandering door de blik van Gustav Klimt, Josef Capek, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy en 75 andere kunstenaars.

 

Duur: 

90 minutes

Release: 

22/11/2018

Bezoekersscore: 

6.7 /10